بهترین اعتماد به نفس، اعتماد به نفس کنترل شده است. در اینجا نحوۀ تشخیص اینکه آیا اعتماد به نفس واقعی دارید یا نه – و اگر نه، چگونه می توانید آن را توسعه دهید، آمده است.   

سطح اعتماد به نفس من، همانند اغلب افراد، متغیر است. من آن را «اعتماد به نفس موقعیتی» می‌نامم. بسته به شرایط، گاه بسیار مطمئن و قاطع هستم و گاه خجالتی و متزلزل.

از آنجایی که اعتماد به نفس چیزی است که همۀ ما به آن نیاز داریم — زمانی که شما احساس اعتماد به نفس بیشتری می کنید، عملکردتان  تقریباً همیشه بهبود می یابد — من زمان زیادی را صرف فکر کردن در مورد چگونگی به دست آوردن اعتماد به نفس می‌کنم.

پس شما برای به دست آوردن یک حس واقعی اعتماد به نفس چه کاری می توانید انجام دهید؟ چگونه می توانید با اعتماد به نفس تر و از خود مطمئن تر شوید؟

برای اینکه بفهمم اعتماد به نفس واقعی را چطور تشخیص بدهم، از دارمش شاه (Dharmesh Shah) یکی از بنیان‌گذاران هاب‌اسپات (HubSpot) کمک گرفتم. شاه تا به حال با صدها کارآفرین ملاقات کرده و روی ده‌ها استارت‌آپ سرمایه‌گذاری کرده است. علاوه بر این، او در توانایی درک افکار، احساسات و انگیزه‌های دیگران هم بسیار ماهر است.

دارمش شاه در این باره می‌گوید:

اعتماد به نفس به معنای لاف‌زنی، خودستایی یا وانمود کردن به شجاعت نیست. همچنین اعتماد به نفس نوعی خودباوری جسورانه یا گستاخانه نیست که متوجه دیگران شود.

اعتماد به نفس، [ویژگی] کنترل شده است. اعتماد به نفس، بیان طبیعیِ توانایی، تخصص و احترام به خود است.

همانطور که جِف (Jeff) اشاره کرد، من خوش‌شانس هستم که تعداد زیادی از افراد که واقعا اعتماد به نفس دارند را می‌شناسم. بسیاری از آن‌ها در هاب‌اسپات با من کار می‌کنند، در حالی که برخی دیگر بنیان‌گذاران استارت‌آپ‌های خودشان هستند که برخی از آن‌ها را از طریق فعالیت‌های سرمایه‌گذاری فرشته‌ای [1] خود ملاقات کرده‌ام. اما اکثر آن‌ها افرادی هستند که در طول کارم با آن‌ها آشنا شده‌ام و در صنایع و مشاغل مختلفی فعالیت می‌کنند.

جای تعجب نیست که همۀ آنها دارای تعدادی ویژگی مشترک هستند. ببینید آیا موارد زیر در مورد شما صدق می کند یا خیر.

۱. شما ۱۰ برابر بیشتر از آنچه صحبت می کنید، گوش می دهید.

پز دادن نقابی‌ست برای فقدان اعتماد به نفس. افراد با اعتماد به نفس واقعی، آرام و متواضع هستند. آنها از قبل افکارشان را می‌شناسند و می خواهند بدانند که شما چگونه فکر می کنید.

بنابراین، آنها سوالات باز  می پرسند که به دیگران آزادی تفکر و درون‌نگری می دهد: آنها می پرسند که چه کاری انجام می دهید، چگونه آن را انجام می دهید، چه چیزی را در مورد آن دوست دارید، چه چیزی از آن یاد گرفته اید و اگر خودشان را در شرایط مشابهی دیدند چه باید بکنند.

افراد با اعتماد به نفس واقعی متوجه می شوند که چیزهای زیادی می دانند، اما آرزو دارند که بیشتر بدانند، و می دانند که تنها راه برای یادگیری بیشتر، گوش دادن بیشتر است.

۲. شما موضع‌گیری می‌کنید، نه به این دلیل که همیشه فکر می‌کنید حق با شماست، بلکه به این دلیل که از اشتباه کردن نمی‌ترسید.

افراد مغرور و خودبین تمایل دارند موضع بگیرند و بعد با لاف‌زنی و غرغر، نظرات و دیدگاه‌های متفاوت را کاملاً نادیده بگیرند. آنها مطمئنند حق با آنهاست و می‌خواهند (در واقع نیاز دارند) که شما هم این را بدانید.

با این حال، رفتار آن‌ها نشانه‌ای از اعتماد به نفس نیست؛ بلکه نشانه‌ی از یک قلدرِی  فکری است.

افراد با اعتماد به نفس واقعی از اینکه اشتباهشان ثابت شود، ناراحت نمی‌شوند. آنها احساس می‌کنند کشف حقیقت بسیار مهم‌تر است از اینکه همیشه حق با آن‌ها باشد. و وقتی اشتباه می‌کنند، به اندازۀ کافی بی‌باک هستند که با وقار عقب‌نشینی کنند.

افراد با اعتماد به نفس واقعی اغلب اعتراف می‌کنند که اشتباه کرده‌اند یا تمام جواب‌ها را نمی‌دانند؛ اما قلدرهای فکری[2] هرگز چنین کاری نمی‌کنند.

۳. شما از کانون توجه کنار می‌کشید تا نور بر دیگران بتابد.

احتمالاً درست است که افراد دارای اعتماد به نفس بخش عمدۀ کار را انجام داده‌‌اند. احتمالا آن‌ها واقعا بر موانع بزرگ غلبه کرده‌اند. احتمالا هم درست باشد که آن‌ها مجموعه‌ای از افراد ناهمگون را به یک تیم فوق‌العاده با عملکرد بالا تبدیل کرده‌اند.

افراد با اعتماد به نفس واقعی اهمیتی نمی‌دهند – حداقل آن را نشان نمی‌دهند. (درونشان احساس غرور می‌کنند، همانطور که باید هم چنین باشد.) افراد با اعتماد به نفس واقعی نیازی به افتخار و بالیدن ندارند؛ آن‌ها می‌دانند که به چه چیزی دست یافته‌اند.

چنین افرادی به تأیید دیگران نیازی ندارند، زیرا تأیید واقعی از درون می‌آید.

بنابراین، افراد دارای اعتماد به نفس عقب می‌ایستند و دستاوردهای خود را از طریق دیگران جشن می‌گیرند. آن‌ها کنار می‌ایستند و اجازه می‌دهند دیگران بدرخشند – یک روش تقویت اعتماد به نفس که به آن افراد نیز کمک می‌کند تا واقعاً با اعتماد به نفس شوند.

۴. شما به راحتی درخواست کمک می‌کنید.

بسیاری از افراد فکر می‌کنند درخواست کمک نشانۀ ضعف است؛ تلویحا در این درخواست، کمبود دانش، مهارت یا تجربه وجود دارد.

افراد با اعتماد به نفس، به اندازۀ کافی به خود اطمینان دارند تا ضعف خود را بپذیرند. بنابراین، آنها اغلب از دیگران درخواست کمک می‌کنند، نه تنها به این دلیل که به اندازۀ کافی به خود اطمینان دارند تا بپذیرند که به کمک نیاز دارند، بلکه همچنین به این دلیل که می‌دانند وقتی به دنبال کمک می‌روند، در واقع به فردی که از او کمک می‌خواهند، احترام زیادی قائل شده‌اند.

گفتن جملۀ «می‌توانی به من کمک کنی؟» نشان‌دهندۀ احترام عمیق به تخصص و درایت آن فرد است. در غیر این صورت، شما درخواست نمی‌کردید.

۵. شما فکر می‌کنید، «چرا من نه؟»

بسیاری از افراد احساس می‌کنند که باید منتظر بمانند: برای ارتقاء شغلی، برای استخدام شدن، برای انتخاب شدن، برای برگزیده شدن – درست مانند کلیشه‌های قدیمی هالیوود، منتظرند که به نوعی کشف شوند.

افراد با اعتماد به نفس واقعی می‌دانند که دسترسی تقریباً همگانی است. آن‌ها می‌توانند از طریق شبکه‌های اجتماعی تقریباً با هر کسی ارتباط برقرار کنند. (هر کسی که شما می‌شناسید، کسی را می‌شناسد که شما باید بشناسید.) آن‌ها می‌دانند که می‌توانند بودجۀ خود را جذب کنند، محصولات خود را بسازند، روابط و شبکه‌های خود را ایجاد کنند، مسیر خود را انتخاب کنند – آن‌ها می‌توانند هر مسیری را که می‌خواهند دنبال کنند.

و خیلی آرام، بدون اینکه جلب توجه کنند، بیرون می‌روند و آن را انجام می‌دهند.

۶. شما دیگران را تحقیر نمی‌کنید.

به طور کلی، افرادی که دوست دارند پشت سر دیگران حرف بزنند یا بد دیگران را بگویند، این کار را انجام می‌دهند چون امیدوارند با مقایسه، خودشان را بهتر جلوه دهند.

تنها مقایسه‌ای که یک فرد با اعتماد به نفس واقعی می‌دهد، مقایسۀ خود با فردی است که دیروز بوده است – و با فردی که امیدوار است روزی بشود.

۷. از مسخره شدن نمی‌ترسید.

حالا دویدن با لباس زیر شاید کمی اغراق‌آمیز باشد، اما زمانی که واقعاً با اعتماد به نفس باشید، گاهی اوقات در موقعیت‌هایی قرار می‌گیرید که در بهترین حالت خود نیستید و با آن مشکلی ندارید. (و عجیب است که به خاطر این موضوع، مردم بیشتر به شما احترام می‌گذارند نه کمتر.)

۸. اشتباهاتتان را می‌پذیرید.

احساس ناامنی تمایل به رفتارهای تصنعی ایجاد می‌کند؛ در حالی که اعتماد به نفس، صداقت و صمیمیت را پرورش می‌دهد.

به همین دلیل است که افراد با اعتماد به نفس واقعی، اشتباهات خود را می‌پذیرند. آن‌ها از اشتباهات خود درس می‌گیرند و آن را پنهان نمی‌کنند. برایشان مهم نیست که به‌عنوان یک داستان عبرت‌آمیز شناخته شوند. از اینکه سرچشمۀ خندۀ دیگران و خودشان باشند، باکی ندارند.

زمانی که شما واقعاً با اعتماد به نفس باشید، گاهی اوقات «بد به نظر رسیدن» اهمیتی ندارد. درک می‌کنید که زمانی که اصیل و بدون تظاهر باشید، مردم به شما نمی‌خندند.

آن ها احتمالا در خندیدن با شما همراه شوند.

۹. شما تنها به دنبال تأیید افرادی هستید که واقعاً مهم هستند.

می‌گویید که ۱۰,۰۰۰ دنبال کننده در توییتر دارید؟ عالی است. ۲۰,۰۰۰ دوست فیس‌بوکی؟ جالب است. یک شبکۀ حرفه‌ای و اجتماعی با صدها یا حتی هزاران نفر؟ این هم فوق‌العاده است.

اما این در مقایسه با کسب اعتماد و احترام معدود افرادی در زندگی شما که واقعاً مهم هستند، کمرنگ می‌شود.

وقتی اعتماد و احترام آنها را به دست می‌آورید، مهم نیست به کجا بروید یا چه کاری را امتحان کنید، آن را با اعتماد به نفس واقعی انجام می‌دهید – زیرا می‌دانید افرادی که واقعاً مهم هستند واقعاً حمایتتان می‌کنند.


[1] angel investment: سرمایه‌گذاری فرشته‌ای نوعی سرمایه‌گذاری خصوصی است که در آن افراد ثروتمند، به طور مستقیم در یک شرکت نوپا یا استارت‌آپ سرمایه‌گذاری می‌کنند. این سرمایه‌گذاران که به عنوان فرشته‌های سرمایه‌گذار یا انجل اینوستور شناخته می‌شوند، معمولاً  تجربه و تخصص قابل توجهی در زمینه کسب‌وکار دارند و علاوه بر پول، به استارت‌آپ‌ها مشاوره و پشتیبانی نیز ارائه می‌دهند.

[2] intellectual bullies: قلدرهای فکری یا متکبران فکری افرادی هستند که از هوش و دانش خود برای تحقیر، سرکوب و یا تحمیل نظرات خود به دیگران استفاده می‌کنند.

منبع: Inc

AAA

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *