غلبه بر استرس سخنرانی کار بسیار سختی است ولی امروزه تکنیک‌ها و روش‌هایی برای غلبه بر استرس وجود دارد که شما با تمرین مکرر می‌توانید این عامل را کاهش دهید. وقتی شما متوجه می‌شوید که قرار است در مقابل افراد زیادی سخنرانی کنید با واکنش‌هایی از جمله استرس و اضطراب مواجه می‌شوید که این موضوع کاملاً طبیعی است. اما بعضی از افراد با استرس خیلی زیادی مواجه هستند که باید به دنبال چاره باشند. برای این منظور ما در این مقاله می‌خواهیم تکنیک‌ها و روش‌هایی را ارائه دهیم تا شما به راحتی بتوانید در سخنرانی استرس را کاهش دهید و یک روز خوبی داشته باشید.

معرفی بهترین کتاب های درمان اضطراب و کنترل استرس

نشانه‌های استرس و اضطراب در سخنرانی چیست؟

استرس و اضطراب در سخنرانی از جمله مشکلاتی است که امکان دارد هر فردی با آن مواجه شود. امروزه نیز به عنوان یکی از بزرگترین ترسها در جهان شناخته شده و حدود ۷۵ درصد از جمعیت جهان تحت تاثیر آن قرار دارند. در سخنرانی شما دارای یک سری علائم و نشانه‌هایی هستید که با شناخت این موارد به راحتی می‌توانید روش های غلبه بر استرس سخنرانی خود را پیدا کنید. به طور کلی نشانه‌های استرس در سخنرانی موارد زیر هستند:

  • افزایش فشار خون
  • خشک شدن دهان
  • سفت شدن عضلات بالای کمر
  • از دست دادن تمرکز و اضطراب شدید
  • حالت تهوع و وحشت از صحبت کردن در جمع

روش‌های غلبه بر استرس سخنرانی

استرس زیاد در سخنرانی باعث می‌شود موقعیت مناسب شما را به خطر بیندازد، از این رو شما با آگاهی از روش‌های غلبه بر استرس سخنرانی می‌توانید موقعیت خطرآمیز را به شرایط مساعد تبدیل کنید. در زیر به چند مورد از روش‌های مهم می‌پردازیم.

میزان تسلط خود به موضوع سخنرانی را افزایش دهید:

یکی از عواملی که ممکن است شما در سخنرانی اضطراب داشته باشید، این است که به حد مناسب روی موضوع تمرکز ندارید. بدون شک اگر شما بر روی موضوع خود به طور کامل تسلط داشته باشید می‌توانید استرس خود را کاهش دهید. پس در وهله اول توجه داشته باشید که به طور کامل موضوع سخنرانی خود را فهمیده و درک کرده باشید. قبل از سخنرانی نیز مطالعه کنید و با پیش بینی کردن سوالات احتمالی مخاطبان، آمادگی پاسخگویی به آنها را داشته باشید.

مهارت فن بیان خود را تقویت کنید:

وقتی از افراد خواسته می‌شود که در میان یک جمعی سخنرانی کنند قطعاً از این امر دوری می‌کنند چون اعتماد به نفس کافی و مهارت فن بیان ندارند در واقع زمانی که شما فن بیان خوبی داشته باشید از سخنرانی ترسی ندارید. پس روش دیگر برای غلبه بر استرس سخنرانی این است که باید فن بیان خود را تقویت کنید که این کار بسیار سخت است و از این رو شما باید به طور کامل دوره ‌هایی را شرکت کنید تا در هنگام سخنرانی فرصت‌های عالی را از دست ندهید.

تمرین و تکرار را فراموش نکنید:

قبل از اینکه به مراسم سخنرانی بروید نباید تمرین و تکرار را نادیده بگیرید چون اهمیت بسیار زیادی دارد و از استرس شما در سخنرانی جلوگیری می‌کند. برای اینکه بتوانید برای کاهش استرس تمرین کنید می‌توانید از دوستان یا آشنایان کمک بگیرید و یا از خود فیلم بگیرید و پس از اتمام آن را تماشا کنید و با شناخت نقاط ضعف و قوت سخنرانی خود را بهبود ببخشید.

به جای تمرکز روی مخاطبان به مطالبی که ارائه می‌کنید توجه کنید:

یکی از روش‌هایی که شما به راحتی و بدون هیچ گونه تمرینی می‌توانید استرس خودتان را در سخنرانی کاهش دهید این است که به جای تمرکز روی مخاطبان بر روی مطالبی که ارائه می‌کنید تمرکز داشته باشید.

نفس عمیق بکشید

روش دیگری که برای غلبه بر استرس سخنرانی وجود دارد این است که قبل از اینکه سخنرانی را شروع کنید بهتر است کمی نفس عمیق بکشید که این کار باعث افزایش اعتماد به نفس و تخلیه انرژی منفی و جلوگیری از ترس در سخنرانی می‌شود.

به خودتان انگیزه بدهید

همیشه قبل از سخنرانی این تصور را داشته باشید که شما روی سکو می‌روید و یک ارائه بی‌نقص و جذابی بیان می‌کنید و هیچگونه ترس و استرسی ندارید که تمام این روش‌ها انگیزه‌ از دست رفته شما را برمی‌گرداند. شما باید افکار مثبت را در ذهنتان مرور کنید که این روش برای اکثر افرادی که سخنرانی دارند جواب مثبت می‌دهد.

از ارتباط چشمی کمک بگیرید

غلبه بر استرس سخنرانی با روش‌های متعددی امتحان شده و شما می‌توانید بر اساس موقعیت و شناختی که از شخصیت خود دارید از هر کدام از آنها کمک بگیرید. ولی ارتباط چشمی از اهمیت بالایی برخوردار است و می‌تواند به تمام افراد کمک کند و شما با استفاده از این تکنیک می‌توانید علاقه مخاطبان خود را شناسایی کنید و با آنها ارتباط چشمی برقرار کنید.

صبح روز سخنرانی خود ورزش کنید

تحقیقات نشان می‌دهد که ورزش کردن باعث تغییر واکنش سیستم عصبی بر استرس می‌شود و شما به کمک ورزش می‌توانید بسیاری از بیماری‌ها و استرس‌ها را کاهش دهید. برای غلبه بر استرس سخنرانی می‌توانید چند ساعت قبل از این کار در محیط بیرون پیاده‌روی کنید تا فشار اضطراب را کاهش دهید.

با خودتان حرف بزنید

تحقیقات در این زمینه نشان می‌دهد افرادی که با خودشان حرف می‌زنند قطعاً در هنگام سخنرانی موفق هستند.

دیدگاه خود را نسبت به استرس تغییر دهید

یکی دیگر از روش‌هایی که شما می‌توانید استرس و اضطراب را در سخنرانی کاهش دهید این است که دیدگاه خود را نسبت به استرس تغییر دهید تا با هیجان و لذت بالا در سخنرانی ظاهر شوید.

چه عواملی باعث استرس در سخنرانی می‌شود؟

عوامل مختلفی دست به دست هم می‌دهند تا شما در سخنرانی استرس و اضطراب داشته باشید و با شناخت این عوامل و با کمک گرفتن از تکنیک‌ها تا حدودی می توانید غلبه بر استرس در سخنرانی را بدست بگیرید.در زیر به چند مورد از دلایل داشتن استرس در سخنرانی می‌پردازیم تا شناخت شما را در این زمینه افزایش دهیم.

معرفی بهترین کتاب های فن بیان 

  • عامل ژنتیکی در برخی از افراد باعث اضطراب و استرس در سخنرانی می‌شود و علاوه بر این عامل محیط زندگی می‌تواند به شدت روی فرد تاثیرگذار باشد. به عنوان مثال اگر فردی در دوران کودکی با والدین و یا دوستانش ارتباط قوی داشته باشد قطعاً در بزرگسالی می‌تواند این مهارت خود را گسترش دهد.
  • امروزه تحقیقات نشان داده علاوه بر عامل ژنتیک و محیط زندگی افکار منفی می‌تواند افراد را تحت فشار قرار دهد. افکار منفی می‌تواند استرس و فشار روانی شما را افزایش دهد و همیشه فرد خود را سرزنش کند و توانایی به چالش کشیدن خود را از دست می‌دهد و به مرور زمان انرژی و انگیزه کاهش و نتیجه آن اضطراب زیاد در سخنرانی است.

درمان اضطراب در سخنرانی

غلبه بر استرس سخنرانی با روش‌های متعددی قابل اجرا است که ما در زیر به چند مرحله به عنوان درمان می‌پردازیم.

  1. سعی کنید تا می‌توانید قبل از سخنرانی آماده باشید و تمرین و تمرین و تمرین کنید.
  2. هتر است در روز اجرا یا سخنرانی کمتر کافئین و شکر مصرف کنید و از وعده‌های غذایی سبک کمک بگیرید تا انرژی داشته باشید و گرسنه نباشید.
  3. به جای تمرکز روی خود و ترس‌هایتان بهتر است روی مخاطبان تمرکز داشته باشید و ارتباط چشمی را از دست ندهید.
  4. تمرین تنفس روشی برای به آرامش رسیدن است و باعث می‌شود افراد منفی از شما دور شود و در هنگام تمرین پر انرژی ظاهر شوید.
  5. ورزش کنید رژیم غذایی سالم داشته باشید و به اندازه کافی بخوابید و سالم زندگی کنید.
  6. رایحه درمانی بسیار موثر است و به عنوان یک تسکین دهنده استرس شناخته شده است و شما می‌توانید هنگام سخنرانی از این رایحه‌های آرامش بخش استفاده کنید.

آیا استرس بر سخنرانی تاثیر می‌گذارد؟

برای بسیاری از افراد سوال پیش می‌آید که آیا استرس و اضطراب می‌تواند بر سخنرانی ما تاثیر بگذارد؟و اگر این عامل را مهار نکنیم به ضررمان تمام می‌شود؟برای پاسخ دادن به این سوال باید بگوییم هنگامی که استرس داریم با افزایش ضربان قلب و تنش در عضلات مواجه می‌شویم که روی گفتارمان تاثیر می‌گذارد و باعث می‌شود که گفتار متفاوت به نظر برسد و مقصود به مخاطب نرسد. افزایش تنش عضلانی ممکن است تولید کلمات را به صورت ساده و واضح بیان نکند.

وقتی شما در سخنرانی استرس داشته باشید روی موضوع تمرکز ندارید و نمی‌دانید باید از کجا شروع کنید و چگونه به پایان برسانید که باید بگوییم این استرس می‌تواند کل سخنرانی ما را تحت تاثیر قرار دهد. شما وقتی به راحتی می‌توانید بالای سکو قرار بگیرید که بدنتان احساس راحتی داشته باشد وقتی استرس داشته باشید بدن منقبض می‌شود و شما در راه رفتن نیز دچار مشکل می‌شوید.

جمع بندی

سخنرانی در جمع یکی از مهارت‌هایی است که باعث پیشرفت شغلی و تحصیلی شما می‌شود و باید توجه داشته باشید که برای رسیدن به اهداف خود باید مهارت‌های ارتباطی را یاد بگیرید ما در این مقاله سعی کردیم نشانه‌های استرس و روش‌های آن را بیان کنیم تا شما با تمرین و تکرار به راحتی در جمع ظاهر شوید. این امر را فراموش نکنید که غلبه بر استرس سخنرانی با شناخت نقاط ضعف و قوت و داشتن استمرار و پشتکار از بین می‌رود.

AAA

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *