شاید شما هم جزو افرادی باشید که فکر می‌کنند کمال‌گرا بودن ویژگی خوبی است چون تصور می‌کنید که کمال‌گرایی یعنی به کم قانع نشدن و اهداف رویایی انتخاب کردن. در عین حال فکر می‌کنید این تصورات باعث می‌شوند بیشتر برای رسیدن به اهدافتان تلاش کنید اما در واقع این طور نیست! و این ویژگی می‌تواند آسیب‌های جدی به شما بزند.

کمال‌گرایی می‌تواند باعث به وجود آمدن افکار یا رفتارهایی شود که رسیدن به اهداف را دشوار می‌کند. در واقع کمال‌گرایی وقتی تبدیل به چالشی واقعی می‌شود که افراد برای رسیدن به بهترین حالت هر چیزی، کارها را به تعویق می‌اندازند. البته افراد دارای ویژگی‌های کمال‌گرایی حتی زمانی که به نتایج دلخواه خود می‌رسند، ممکن است همچنان از همه‌چیز ناراضی باشند.

کمال‌گراها معمولا نمی‌توانند برای رسیدن به رویاهایشان تلاشی کنند زیرا همیشه می‌ترسند که همه‌ی کارها کامل و به‌درستی پیش نرود. بیشتر افراد کمال‌گرا با کاهش بهره‌وری، اختلال در سلامت، مشکلات بین فردی و عزت‌نفس پایین روبه‌رو می‌شوند. همچنین ممکن است با استرس، اضطراب، افسردگی و سایر مسائل مربوط به ‌سلامت روان نیز روبرو شوند.

بهترین کتاب‌های کمال‌گرایی کدامند؟

در ادامه‌ چند نمونه از بهترین کتاب‌های کمال‌گرایی آورده شده است که در آن‌ها شیوه‌ی برخورد با کمال‌گرایی و غلبه بر آن مورد بررسی قرار گرفته‌‌ است.

چگونه کمال‌گرا نباشیم

کتاب چگونه کمال‌گرا نباشیم اثر استفان گایز در این کتاب مسیری که خودش برای رهایی از کمال‌گرایی طی کرده را برای مخاطبین شرح داده است. کتاب بر انجام اقدامات کوچک و عملی برای پذیرش نقص و دستیابی به شادی بیشتر تمرکز دارد.

درباره کتاب چگونه کمال‌گرا نباشیم؟

نویسنده در فصل‌های اولیه به مدل ذهنی کمال‌گراها و نوع استانداردهایی که آن‌ها در ذهن خود دارند که اگر به آن‌ها نرسند، رضایت کافی از خود نخواهند داشت و اینکه چطور این ذهنیت زندگی را مسموم می‌کند، بر روی عملکرد ما اثر می‌گذارد و به ما آسیب می‌رساند پرداخته است.

گایز در بخش‌های بعدی راجع به معمول‌گرایی و اینکه چطور این سبک زندگی به ما آزادی لازم و کافی را می‌دهد تا با احساس راحتی بیشتری زندگی کنیم، صحبت می‌کند. او برای راحت شدن از شر ذهنیت سمی کمال‌گرایی، از مسیر معمول‌گرایی و اینکه چطور یک معمول‌گرا باشیم سخن می‌گوید.

گایز در کتاب چگونه کمال‌گرا نباشیم؟ به عواملی که بر روی کمال‌گرایی اثرگذارند و باعث می‌شوند تا کمال‌گرایی ادامه پیدا کند، هم می‌پردازد.

او در بخشی از کتاب به اینکه چطور احساسات ما با انتظارات‌مان مرتبط و بر روی یکدیگر اثرگذارند اشاره می‌کند و توضیح می‌دهد که انتظارات غیر واقعی کمال‌گراها از خودشان و اینکه برای کمال‌گراها هیچ حد کافی وجود ندارد تا چه حد آسیب‌زاست. گایز راه حل این مسئله را هم انتخاب برنامه‌ای متعادل و نه برنامه‌ای در حد کمال، می‌داند.

یکی دیگر از شکایات معمول کمال‌گراها نشخوار فکری است. فریب نشخوار فکری این است که افراد با داشتن این افکار تصور می‌کنند کار مفیدی انجام می‌دهند اما در واقع هیچ کاری را شروع نکرده‌اند و به هیچ راه حل واقعی نرسیده‌اند! بلکه فقط بیش از حد بر روی خود مشکل تمرکز کرده‌اند.

کتاب چگونه کمال‌گرا نباشیم بر انجام اقدامات کوچک و عملی برای پذیرش نقص و دستیابی به شادی بیشتر تمرکز دارد.

گایز معتقد است که بایدها و نبایدهای ذهنی کمال‌گراها برای‌شان استانداردهای سفت و سختی را می‌سازد و مجددا این استانداردها، خودگویی‌های ذهنی غیر قابل تغییر کمال‌گراها (که همان نشخوارهای فکری‌اند) در ذهن‌شان تثبیت می‌کند. در ادامه او راهنمای سریعی برای حل مشکل نشخوار ذهنی به کمال‌گراها ارائه می‌کند.

از نظر گایز از دیگر ویژگی‌های مشترک کمال‌گراها نیاز به تایید شدن است؛ تایید شدنی که گاهی به علت اعتمادبه‌نفس پایین است. او همچنین راهکارهای عملی و تمریناتی برای بالا بردن اعتمادبه‌نفس ارائه می‌کند.

نگرانی از ارتکاب اشتباه و شکست خوردن هم از خصوصیتهای کمال‌گراهاست. اما کمال‌گراها باید بدانند که پیشروی همان موفقیت است! و به جای تمرکز بر روی نتیجه باید بر مسیر تمرکز داشته باشند و تمرین کنند تا نسبت به نتیجه بی‌توجه باشند.

آن‌ها همچنین باید سعی کنند به جای پیش‌بینی کردن و تردید داشتن مداوم در مورد کارها تجربه کردن را انتخاب کنند. زیرا با به تاخیر انداختن هر کاری، کمالگرایی و ترس می‌توانند اولویت‌هایشان را وارونه کنند. در نتیجه از کارهای سخت و مهم شانه خالی خواهند کرد.

گایز عنوان می‌کند که بهتر است به عنوان یک کمال‌گرا سریع تصمیم بگیرید چون برای کمال‌گراها اطلاعات بیشتر یعنی مشکلات بیشتر! و با برتری دادن کمیت بر کیفیت، به دنبال کمیت بروید و به مرور کیفیت را اصلاح کنید.

در بخش پایانی کتاب نیز یک راهنمای کاربردی ارائه شده که راه‌حل‌هایی که در کتاب گفته شده را به طور خلاصه دسته‌بندی کرده است.

کتاب چگونه کمال‌گرا نباشیم؟ مورد توجه و تحسین منتقدان و کاربران گودریدز و روزنامه‌ها و مجلات زیادی بوده است. این کتاب توسط نرگس محمدی ترجمه شده و انتشارات شمشاد آن را منتشر کرده است. اگر فکر می‌کنید شما هم به مشکل کمال‌گرایی دچار هستید و این مشکل جلوی پیشرفتتان را گرفته است، حتما این کتاب کاربردی را بخوانید و به توصیه‌هایش عمل کنید.

2- قدرت شروع ناقص

کتاب قدرت شروع ناقص اثر جیمز کلییر، وبلاگ‌نویسی است با نوشتن کتاب خرده عادت ها به شهرتی جهانی دست پیدا کرد. کلییر در این کتاب راهکارهایی برای دست برداشتن از افکار کمال‌گرایانه و شروع سریع کارها و بهینه انجام دادن آن‌ها ارائه کرده است.

درباره‌ی کتاب قدرت شروع ناقص

چندبار شده که به‌خاطر احساس ناکافی بودن یا آماده نبودن شرایط، انجام کاری که مدت‌ها آرزویش را داشته‌اید به تعویق انداخته‌اید؟ کتاب قدرت شروع ناقص به شما نشان می‌دهد انتظار برای ایده‌آل شدن شرایط برای شروع کارها، یک انتظار بیهوده است. با داشتن طرز فکر کمال‌گرایانه، از انجام دادن کارهایی که دوست دارید، دور می‌شوید. شما باید با وجود کامل نبودن، آماده نبودن صد در صدی شرایط و پشت کردن به باورِ یک شروع خوب، کارهایی که دوست دارید را انجام دهید؛ وگرنه هیچ‌وقت دیگر انجام‌شان نخواهید داد. به این موقعیت، قدرت شروع ناقص می‌گویند.

در این بین افرادی هم هستند که به هر نحوی کارها را شروع می‌کنند اما وقتی کار جدیدی را در زندگی استارت می‌زنند، شروع به مقایسه خود با دیگران می‌کنند. اما نه دیگران معمولی! بلکه افرادی که در آن حوزه سرآمد و بسیار موفق هستند. در واقع ما خودمان را با افرادی که سال‌ها درگیر آزمون و خطا در آن حوزه بوده‌اند و بارها و بارها شکست خورده‌اند تا موقعیت کنونی خود را به دست آورند، مقایسه می‌کنیم.

کتاب “قدرت شروع ناقص” جستارهایی درباره بهتر انجام‌دادن کارها است. کلییر در این کتاب به موضوعاتی مانند موفقیت، توسعه فردی و بهینه‌سازی عادت‌ها پرداخته است.

اما آیا این چیزی است که واقعاً به آن نیاز داریم؟ پاسخ جیمز کلییر به این سوال منفی است. به نظر کلییر یادگیری از تجارب دیگران در بخش‌هایی از زندگی می‌تواند مفید باشد؛ اما در زمان شروع یک رشته یا حرفه، الگوگیری از عملکرد بهترین‌های آن حوزه، کاری کمال‌گرایانه و اشتباه است. زیرا گاهی این مقایسه خودتان با افراد موفق، می‌تواند باعث دل‌سردی‌تان شود و شما را در دامِ این تفکر بیندازد که کافی نیستید. نویسنده معتقد است که با مقایسه کردن خودتان با دیگران و تلاش برای ایده‌آل کردن شرایط، هیچ‌وقت حرکت به سمت رویاهای‌تان را شروع نمی‌کنید و درجا می‌زنید. پس وقتش است که یک شروع ناقص داشته باشید.

کلییر در کتاب قدرت شروع ناقص در تلاش است به شما کمک کند تا انرژی خود را در یافتن چیزی که واقعاً به آن نیاز دارید، صرف کنید. با پیروی از این الگو، متوجه می‌شوید که جمع‌آوری حریصانه و بی‌منطق ابزار، گذراندن دوره‌های علمی و کسب اطلاعات بیشتر و بیشتر، نه‌تنها کمک‌کننده نیست؛ بلکه در بهترین حالت حرکتتان را کند می‌کند.

کلییر سراغ دیگر وسواس‌هایی که در حین کار به سراغمان می‌آیدنیز می‌رود و به برخی از آن‌ها هم می‌پردازد. او درباره بهتر انجام دادن کارها صحبت می‌کند؛ اینکه چگونه زنجیره‌ای از عادات خوب بسازید و با چه روش‌هایی بهره‌وریتان را به حداکثر برسانید و بهتر تمرکز کنید. او به مخاطبین خود نشان می‌دهد که چگونه خطاهای فکری رایجی که آن‌ها را از تصمیم‌گیری‌های خوب دور می‌کنند را بشناسند و تصمیمات بهینه‌ای بگیرند. کلییر از اوقاتی صحبت می‌کند که ایده‌های زیاد اما وقت کمی دارید؛ اینکه چطور می‌توانید با این شرایط کنار بیایید و مدیریت زمان را در دست بگیرید. او برای همۀ این مسائل راهکارهای قابل توجهی ارائه می‌دهد که برای خواننده کتاب بسیار کاربردی است.

جیمز کلییر در کتاب قدرت شروع ناقص با ارائه دلایل و توصیه‌هایی مخاطب را تشویق می‌کند که کاری را شروع کند و منتظر ایده‌آل‌شدن شرایط برای شروع نماند.

طبق راهنمایی‌های کلییر، لیست طولانی نیازمندی‌های خود را کوتاه کنید، افکار مزاحم را دور برانید و قبل از ظاهر شدن شک و تردیدهای بیشتر، اولین قدم را به سمت قله بردارید.

کتاب قدرت شروع ناقص توسط «سید ایوب کوکبی» و «فرزانه حاج خلیلی» ترجمه شده و نشر میلکان آن را منتشر کرده است. خواندن این کتاب را به همه کسانی که تصمیم دارند مسیر جدیدی در شغل یا هر حوزه‌ی دیگری شروع کنند و نگرانند که به اندازه‌ی کافی آماده نباشند، توصیه می‌کنیم.

3- وقتی بهترین تو کافی نیست

کتاب وقتی بهترین تو کافی نیست اثر دکتر کوین لمان، روانشناس و سخنران برجسته آمریکایی، است. او در این کتاب به اثر کمال‌گرایی بر روی تصویر ذهنی افراد از خودشان و اینکه ذهنیت افراد چگونه بر عملکردشان اثر می‌گذارد، پرداخته است.

درباره کتاب وقتی بهترین تو کافی نیست

کوین لمان، کمال‌گرایی را همچون سندرمی در نظر می‌گیرد که ریشه‌های شکل‌گیری آن به دوران کودکی و سبک رفتاری والدین با کودک برمی‌گردد. سپس با برشمردن ویژگی‌های افرادی که به این سندرم مبتلا هستند، از تاثیر آن بر کلیت زندگی فرد و آینده او در بزرگسالی سخن می‌گوید.

برخی از مردم احساس می‌کنند که انتظارات دیگران را برآورده نمی‌کنند؛ در نتیجه، تمایل دارند کارها را به تعویق بیندازند تا شاید شرایط بهتری پیش بیاید. آن‌ها اهداف غیرواقعی تعیین می‌کنند و دائماً در تلاش هستند که دیگران را راضی کنند.

لمان در این کتاب دربارۀ افرادی سخن می‌گوید که هر اندازه که تلاش می‌کنند، به تصویر ذهنی خوبی از خودشان نمی‌رسند. احساس می‌کنند بی‌کفایت هستند و عیب‌وایرادهای زیادی دارند. درحالی‌که این‌طور نیست و آن‌ها افرادی عادی هستند که فقط گمان می‌کنند هیچ‌وقت به جایی نمی‌رسند. این افراد حتی وقتی موفق می‌شوند، احساس می‌کنند بخت یاری‌شان کرده است، وگرنه شکست می‌خوردند.

در واقع این کتاب برای همه کسانی نوشته شده است که به خودشان و توانایی‌هایشان شک و تردید دارند و همواره احساس بی‌کفایتی می‌کنند. مهم نیست این احساس در آنان چقدر قوی و ثابت یا ضعیف و پراکنده است، لمان سعی کرده تا چرخۀ شکست و ناکامی این افراد شکسته شود.

نویسنده همچنین به والدین می‌آموزد که چگونه خودتحسینی و داشتن نگاه مثبت به خود را به فرزندانشان القا کنند.

کتاب وقتی بهترین تو کافی نیست با روایتِ داستان زندگی افرادی که درگیر این سندرم هستند به مخاطب کمک می‌کند تا اگر دچار کمال‌گرایی در هر کدام از این حوزه‌ها است، آن را بیابد. لمان به کاربردی‌ترین شکل ممکن به مخاطبین خود می‌آموزد که چگونه می‌توانید توقعات کمال‌گرایانه خود را به حد معقولی برسانید و تنها بر توانایی‌ها تمرکز نمود.

کتاب وقتی بهترین تو کافی نیست به ترجمه مهدی قراچه داغی توسط نشر البرز منتشر شده است. اگر شما فردی کمال‌گرا هستید و یا فکر می‌کنید یکی از اطرافیان‌تان این ویژگی رفتاری آسیب‌زننده را دارد، به شما توصیه می‌کنیم کتاب وقتی بهترین تو کافی نیست را مطالعه کنید.

4- کمال‌گرای مضطرب

کتاب کمال‌گرای مضطرب اثر کلاریسا دبلیو آنگ و مایکل پی توهیگ، بر اساس درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد نوشته شده است تا اگر کمال‌گرایی‌تان سبب ایجاد اضطراب و نگرانی در شما شده با کمک آن، بر اضطرابِ ناشی از کمال‌گرایی غلبه کنید و به اهداف متناسب با واقعیتتان دست یابید.

5- موهبت کامل نبودن

کتاب موهبت کامل نبودن اثری از برنه براون نویسنده و استاد دانشگاه آمریکایی است. ایدۀ اصلی براون در نوشتن این کتاب پذیرش خود واقعی و دوری از کمال‌گراییِ مضر است. او با ارائه‌ی ده راهکار مشخص به خوانندگان کمک می‌کند با پذیرش و دوست داشتن خود به شادی برسند و از تله‌های ناامیدی و رکود رها شوند.

کتاب موهبت کامل نبودن از پرفروش‌ترین کتاب‌های نیویورک تایمز محسوب می‌شود.

6- کتاب کار کمال‌گرایی

کتاب کار رفتاردرمانی شناختی کمال‌ گرایی اثر شارون مارتین یکی از کتاب‌هایی است که برای مهار کردن گام به گام به کمال‌گرایی چاپ شده است. در این کتاب نویسنده به مفهوم کمال‌گرایی و ریشه‌های آن پرداخته است و در ادامه از چیزهایی مختلفی مانند خود انتقادی تا خودشفقتی، اشتغال ذهنی تا حضور ذهن، انتقاد و پذیرش دیگران و… صحبت می‌کند. در هر بخش از کتاب می‌توانید چیزهای زیادی یاد بگیرید و ذهنتان را از کمال‌گرایی شدید فاصله دهید.

سخن پایانی

زندگی در جوامع پرسرعت و پر از رقابت امروزی باعث شده تا اکثر افراد درگیر کمال‌گرایی باشند و با آن دست و پنجه نرم كنند. این مسئله باعث فرسودگی زودهنگام افراد و تشدید اضطراب و افسردگی نیز می‌شود و همین دلیل، اهمیت آگاهی از آنچه مدرنیته و معیارهای سخت‌گیرانۀ موفقیت و تعالی بر سر ما آورده را دو چندان می‌سازد. خوشبختانه کتاب‌های زیادی در حوزه کمال‌گرای و ثمره آن یعنی اهمال‌کاری به زبان فارسی تالیف و ترجمه شده‌اند که می‌توانید از آن‌ها برای دفع سم کمال‌گرایی بهره ببرید.

AAA

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *